Wat is beter? In de ochtend of avond trainen?

‘sochtends-of-‘savonds-trainen

De één zweert erbij om ‘s ochtends voordat het amper licht is al te sporten en de ander gaat liever na een drukke dag nog even een uurtje zweten. Bij welk van de twee boek je nou het meest resultaat? Of maakt het helemaal niks uit?

In een onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Biological and Medical Rhythm Research, verzamelden onderzoekers data van 11 verschillende onderzoeken waarbij proefpersonen krachttraining in de ochtend en in de avond moesten doen, om zo het verschil in tijdstip op de algehele progressie te kunnen waarnemen.

De onderzoekers constateerden dat de proefpersonen die in de ochtend trainden, in staat waren om ’s ochtends een klein beetje meer kracht te ontwikkelen dan zij die in de avond trainden. Het verschil was echter heel klein.

Aan de andere kant – wanneer proefpersonen in de avonduren gingen trainen konden ze ’s avonds wat meer kracht ontwikkelen dan proefpersonen die ’s ochtends hadden getraind. Dit verschil was iets groter dan bovengenoemd verschil, maar nog steeds klein.

Mensen die sterker willen worden kunnen dus zowel in de ochtend als in de avond trainen, stellen de onderzoekers. Dit betekent dat zowel in de ochtend- als in de avonduren een vergelijkbare krachtverbetering kan worden waargenomen, ongeacht het tijdstip waarop de krachttoename wordt getest. Datzelfde viel waar te nemen in termen van spiertoename.

Een andere opvallende constatering die werd gedaan, was dat na een trainingsperiode in de ochtenduren de krachtniveaus in deze uren vergelijkbaar lijken te worden met die waargenomen in de avond. Dit in tegenstelling tot een trainingsperiode in de avonduren – hierbij verandert het algemene verschil in kracht tussen de ochtend- en avonduren niet.

In termen van kracht- en spiertoename maakt het dus vrij weinig uit of je in de ochtend of de avond traint – train gewoon lekker op het moment van de dag dat jij het prettigst vindt!

0 Reacties

Laat een reactie achter